Aktuality

Úvod Agrokomplex Nitra 2023

Agrokomplex Nitra 2023

21. 8. 2023
Agrokomplex Nitra 2023

Opäť po roku sme zažili atmosféru tradičnej poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex Nitra! Tento 48. ročník sa konal v dňoch 17. - 20. august 2023  a nosnou témou bol Návrat ku koreňom. Pavilón F patril Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka,    Pôdohospodárskej platobnej agentúre, Programu rozvoja vidieka SR 2014- 2022,  Národnej sieti rozvoja vidieka SR a Inštitútu znalostného pôdohospodárstva a inovácií.
Počas 4 výstavných dní navštívilo areál približne 80 000 ľudí, ktorí si prišli pozrieť ponuku viac ako 448 vystavovateľov z 8 krajín sveta. Výstava Agrokomplex sa konala spolu so 16. ročníkom Národnej výstavy hospodárskych zvierat, na ktorej chovateľské zväzy predstavili viac ako 600 jedincov zvierat. Súbežne sa konala aj výstava Poľovníctvo, Rybárstvo a Včelárstvo. Celková výstavná plocha bola 63 790 m².
Miestne akčné skupiny Slovenska a ich remeselníci zo všetkých kútov Slovenska oživili expozíciu F. Sprievodnými podujatiami boli vystúpenia folklórnych súborov, rôzne súťaže, hlasovanie o Najkrajšiu fotku z územia MAS, živé online prenosy s remeselníkmi, kde návštevníci mohli zažiť tradičné slovenské remeslá - tkanie na krosnách, pradenie s priadzou, modelovanie z hliny, prácu na hrnčiarskom kruhu a mnoho iného.
Aj naša kancelária prezentovala činnosť MAS a atraktivity nášho trenčianskeho regiónu. Propagovali sme naše turistické ciele a návštevníkov zaujímali najmä cyklotrasy. Okrem Vážskej cyklomagistrály sa pýtali aj na prepojenie s Českou republikou, preto sme rozprávali aj o cyklotrase BEVLAVA. Na projekte Společne k lepší propagaci sme spolupracovali so Združením obcí mikroregiónu Valašské Klobucko.
Na ochutnávku sme ponúkali výborné produkty z Tradičnej pekárne Horná Súča, ktorá je naším členom.  
V piatok sme sa zúčastnili galaprogramu "Večer vidieka", kde sa odovzdávali ocenenie pre víťazov Najkrajšej fotografie z územia MAS. Naša MAS- ka získal 2 ocenenia, a to konkrétne v kategórii Naše tradície druhé miesto s fotografiou od Andreja Drgu a v kategórii Naša budúcnosť tiež druhé miesto s fotografiou od Heleny Jáňovej. Srdečne gratulujeme! Programom nás sprevádzali nádherné vystúpenia folklórnych súborov.

                                 

V pavilóne F spolu s nami oživili tradičné remeslá aj naši  remeselníci -  krajčírka Peťa Motolová, keramikárka Veronika Hricková, včelári manželia Gurínovci a Imrich Strápek a posledný deň výstavy Janka Jakubková z Ilavy, ktorá sa venuje výrobe voňavých sójových sviečok. ĎAKUJEME za krásnu prezentáciu nášho regiónu a tešíme sa o rok znova!

 Viac fotografií nájdete na našom Facebookovom profile.

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200