Aktuality

Úvod Chute a vône Vršatca I

Chute a vône Vršatca I

27. 10. 2012

V piatok dňa 26.10.2012 sa v priestoroch zrenovovaného kaštieľa v Bohuniciach uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie prvého ročníka súťaže v najlepšej domácej pálenke a najlepšom recepte z regiónu pod Vršatcom s názvom „Chute a vône Vršatca“.

Kategóriu domácej pálenky tvorili dva druhy, a to slivovica a ostatné ovocné destiláty (hruškovica, jablkovica, marhuľovicu, broskyňovica, oskorušovica). Do kategórie o najlepšiu domácu pálenku sa mohol zapojiť každý, kto doniesol na slávnostné vyhodnotenie riadne označenú vzorku pálenky, pričom jedna vzorka musela mať minimálne 0,5 l a predtým musel vyplniť prihlášku. Následne, po registrácií účastníkov, súťažné vzorky prebrala degustačná komisia. Táto komisia pozostávala zo šiestich odborníkov, menovite: Ing. Darina Machúnková, Ing. Alojz Švajda, Jakub Sáska, Anna Kebísková, František Húserka, Ivan Čulen. Traja hodnotitelia degustovali slivovicu a ďalší traja ostatné ovocné destiláty. Keď degustátori zhodnotili svoje pridelené vzorky, vybrali z nich 5 najlepších, ktoré posunuli na ochutnávku druhej trojici. Takto si vymenili slivovicu a ostatné ovocné destiláty navzájom. Spoločne potom vyhodnotili prvé tri miesta pre slivovicu a prvé tri miesta pre ostatné ovocné destiláty. Okrem toho bola aj jedna cena starostu obce Bohunice za výnimočnosť. Vzorky pálenky sa hodnotili anonymne, na základe prideleného čísla a pomocou hodnotiaceho hárku, ktorý obsahoval viacero kritérií so stupnicou.

Degustačná komisia stanovila nasledujúcich víťazov:

Slivovica:

1. miesto - Ľuboš Kňažek, Dubnica nad Váhom (rok pálenia 2003)

2. miesto - František Begáň, Nemšová (r. p. 2011)

3. miesto - Štefan Zlatoš, Bohunice (r. p. 1990)

Cena starostu obce Bohunice:

Jozef Mutňanský, Nemšová (r. p. 1982 - slivovica)

Ostatné ovocné destiláty:

1. miesto - Pavol Blaho, Hrabovka (r. p. 2000 - ovocie)

2. miesto - Ján Galko, Sedmerovec (r. p. 2011 - jabĺčkovica)

3. miesto - Obec Bohunice - (r. p. 2009 – jabĺčkovica)

Čo sa týka cien, ktoré výhercovia získali, tak za 1. miesto vyhrali 25 l demižón, cukromer, liehomer, lievik. Cena za 2. miesto boli štamprlíky, 10 l demižón a liehomer. Za 3. miesto bol 5 l demižón a liehomer. Okrem toho víťazi získali aj diplomy a všetci súťažiaci dostali „cenu útechy“, a to propagačnú tašku MAS Vršatec, ktorá obsahovala propagačné materiály ako sú perá, pexeso, Spravodaj a vosk na ošetrenie pri štepení a preštepovaní ovocných stromčekov a kríkov. Celkovo sa do súťaže o najlepšiu pálenku zapojilo 16 slivovíc a 19 ostatných ovocných destilátov.

 

Kategória o najlepší domáci recept mala tiež dve podkategórie, a to sladké recepty a slané recepty. Cieľom bolo upiecť originálnu pochúťku a následne ju priniesť na slávnostné vyhodnotenie. Pred zapojením sa do súťaže bolo potrebné vyplniť a odovzdať prihlášku. Spolu s prihláškou bolo nutné ku každému súťažnému koláču priložiť recept a fotografie postupu hotového diela. Po registrácií v kaštieli, prinesené koláče prešli do rúk poroty, ktorá pozostávala z miestnych odborníkov z oblasti gastronómie, menovite: Ing. Zuzana Gajdošíková, Martina Horváthová, Jana Gašparová, Mária Pechová, Martin Kočiš. Celkovo sa zapojilo 21 sladkých receptov a len 4 druhy slaného pečiva. Z tohto dôvodu sa organizátori spolu s porotou dohodli, že budú udelené prvé tri miesta za sladké koláče, jedna cena za originalitu, jedna cena za tradičné poňatie, jedna cena za slané pečivo a ešte jedna cena primátora mesta Ilava za výnimočnosť. Súťažné koláče sa hodnotili anonymne na základe prideleného čísla a pomocou hodnotiaceho hárku, ktorý obsahoval viacero kritérií so stupnicou. Porota stanovila nasledujúcich víťazov:

Najlepší slaný recept:

1. miesto - Jolana Dubničková, Kameničany (hubovník)

Najlepšie sladké recepty:

1. miesto - Katarína Kebísková, Horné Srnie (hruškové hrtánky)

2. miesto – Dušan Chabada, Nemšová (karamelová roláda)

3. miesto – Martin Juhos, Trenčín (jablkovo – tekvicový závin s hrozienkami)

Cena za tradičnosť:

Mária Naňáková, Horné Srnie (tvarohové guľky)

Cena za originalitu:

Katarína Michalíková, Červený Kameň („Čokoládovo – malinový sen v torte“)

Cena primátora mesta Ilava:

Jana Pagáčová, Červený Kameň (torta „Jeseň v Červenom Kameni“)

Pre výhercov boli pripravené zaujímavé vecné ceny a diplomy. Za 1. miesto bol plech na pečenie, súprava šálok s podšálkami, sada troch rajníc a odmerky. Výhercovia 2. miesta a ceny za tradičnosť získali panvicu, sadu šálok, sito na múku a formičky na pečenie. 3. miesto a cena za originalitu bola sada piatich umelohmotných dóz, formičky na pečenie, súprava sklených pohárov. Cena primátora mesta Ilava bol darčekový kôš. Okrem víťazov dostal každý súťažiaci „cenu útechy“, a to propagačnú tašku MAS Vršatec, ktorá obsahovala nielen propagačné materiály, ale aj polohrubú múku, vanilkové cukre a prášky do pečiva. Navyše, všetky recepty spolu s fotodokumentáciou budú uverejnené v pripravovanej publikácií „Receptár spod Vršatca“, ktorú obdržia nielen všetci súťažiaci, ale bude dostupná pre širokú verejnosť ako súčasť propagácie MAS Vršatec.

Počas slávnostného vyhodnotenia bolo pripravené pre návštevníkov, súťažiacich a pozvaných z radov starostov vystúpenie Základnej umeleckej školy z Ilavy, úvodné slovo od starostu obce Bohunice, prezentácia o činnosti a aktivitách MAS Vršatec, občerstvenie v podobe teplého bufetu, prehliadka kaštieľa a napokon ochutnávky domácej pálenky a súťažného pečiva. Tento program vypĺňal čas, kedy hodnotiace poroty ochutnávali a hodnotili prinesené vzorky páleniek a pečiva. Niektorí súťažiaci boli už nervózni nielen z čakania, ale najmä z výsledkov. Počas vyhlasovania výsledkov ceny odovzdávali starostovia členských obcí MAS Vršatec. Celý priebeh slávnostného vyhodnotenia snímala aj Trenčianska televízia a Živé Slovensko. Na záver možno povedať, že súťaž mala nečakaný úspech a dostala množstvo pozitívnych reakcií i pochvál zo všetkých strán. Už teraz s istotou možno povedať, že o rok sa môžu obyvatelia územia pod Vršatcom opäť tešiť na toto originálne a netradičné podujatie.

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200