Aktuality

Úvod Očami detí III

Očami detí III

11. 9. 2013
Očami detí III

V apríli 2013 vyhlásila Miestna akčná skupina Vršatec už tretí ročník výtvarnej súťaže „Očami detí“. Ide o súťaž určenú pre základné školy na území MAS Vršatec, do ktorej sa aj tento rok zapojili všetky základné školy.

Zapojenou obcou, ktorá školu nemá, bola obec Hrabovka, ako tomu bolo aj dva predchádzajúce ročníky. Cieľom súťaže bolo predovšetkým nadviazať na predchádzajúce ročníky, ktoré dopadli mimoriadne úspešne, pričom zaujali veľký počet žiakov, učiteľov, rodičov a širokú verejnosť. Tentokrát bola téma na kreslenie či maľovanie veľmi zaujímavá možno tak trochu náročná, pretože žiaci mali kresliť postavy a príbehy z povestí, ktoré MAS uverejňuje v svojom Spravodaji. Samozrejme povesti si museli žiaci najprv prečítať, čo predstavuje pridanú hodnotu tejto súťaže. V knihách, z ktorých sú v Spravodaji prerozprávané povesti, sa ilustrácie takmer nenachádzajú, takže deti mohli úplne pustiť uzdu svojej fantázie. Komunikácia s jednotlivými koordinátormi zo základných škôl prebiehala bez problémov a počas mesiaca máj sa uskutočnil zber prác. Kancelária MAS bola milo prekvapená, pretože žiacke práce zachytávali námety zo všetkých 7 povestí. Išlo o nasledujúce povesti: Povesť o hrade Vršatec, Vodník a jeho milá, Hrbatý starec a lakomý sedliak, Mikušove ovce, Biela žabka, Rohatí pytači, Babky.

 

Kategórie boli opäť dve, do prvej kategórie kreslili žiaci prvého stupňa, do druhej žiaci druhého stupňa. Dňa 29. mája prebehlo hodnotenie prác. Tento ročník sa kancelária rozhodla, že sa nezradí do poroty. Porotu tvorili výlučne odborníci, pričom bola v zložení: Mgr. art Vladislav Kakody, Mgr. Alena Teicherová, Mgr. Dana Vlčková, DiS. art a Ing. Peter Hajdúch. Mali neľahkú úlohu, vybrať z množstva prác tri víťazné do každej kategórie vôbec nebolo jednoduché. Slávnostné vyhodnotenie sa konalo dňa 4. júna v kultúrnom dome v Hornej Súči. Zároveň počas tohto podujatia boli vyhodnotené ďalšie dve súťaže z dielne MAS Vršatec: „Čistá obec, čistá MAS“ a súťaž pre materské školy o najlepšiu pokladničku. Na program bol pozvaný aj autor povestí p. Milan Húževka, ktorý je zároveň významným kultúrnym a osvetovým pracovníkom a vydavateľom. Pán Húževka pozvanie prijal a vyhodnotenia sa zúčastnil. V rámci programu predstavil svoju tvorbu a činnosť. Žiakom zdôraznil potrebu literatúry, čítania kníh a dodal, aby boli hrdí na svoj materinský jazyk. Taktiež mali prítomní hostia možnosť zakúpiť si jeho knižky. Vyhodnotenie otvoril predseda MAS Vršatec Ing. Juraj Ondračka, ktorý hostí srdečne privítal a poďakoval sa školám a materským školám za zapojenie sa do súťaží. Programom prítomných hostí sprevádzala Ing. Ľuboslava Sokolová, ktorá v úvode odovzdala slovo manažérke MAS Petre Šupákovej. Vo svojej prezentácii predstavila zrealizované projekty, uviedla, ako MAS implementuje Integrovanú stratégiu rozvoja územia, charakterizovala pôsobenie MAS v regióne cez uskutočnené aktivity. Taktiež sa venovala projektom spolupráce a predstavila plány do budúcnosti. Pre zúčastnených bol ďalej pripravený program v podobe hudobných vystúpení. Po skončení prezentácie vystúpil pod vedením Aleny Majerskej detský folklórny súbor Latovček z Dolnej Súče. Ich hudobné pásmo nieslo názov „Detské hry na lúkach v Dolnej Súči“ a tancom a spevom sa v ňom predstavilo takmer 50 detí oblečených v krojoch. Medzi vyhodnoteniami jednotlivých súťaží svojim spevom a hrou na harmoniku program spestrili Danka Birasová a Zuzana Juricová z DFS Čajka. Na heligónke zahral a sólo zaspieval Ondrej Panák. Samotnému vyhodnoteniu súťaže Očami detí predchádzala prezentácia všetkých výtvarných prác.

Po jej skončení nastal čas pre deti najočakávanejšiu časť programu, ktorou bolo odovzdávanie cien. Najprv boli odovzdané špeciálne ceny. Cenu za vystihnutie témy získala Kristína Holíčková z obce Hrabovka za prácu „Mikuš v zajatí“ Cenu jej odovzdal starosta obce Hrabovka Ivan Čulen. Cena predsedu MAS Vršatec patrila Nine Blahovej zo ZŠ s MŠ M. Rešetku Horná Súča za prácu s názvom „V sedliakovej maštali“ Cenu odovzdal predseda MAS Vršatec Ing. Juraj Ondračka. Cenu poroty získali žiačky Ivana Rosinová, Klára Figúrová a Laura Laššová, zo ZŠ Dulov za prácu s názvom „Vodník, hrbáč a rohatý pytač“. Cenu odovzdala starostka obce Dulov Antónia Kandalíková. Gabriela Hamajová a Adriana Dobošová zo ZŠ s MŠ R. Hečku Dolná Súča získali cena za kreativitu s prácou „Cesta k prameňu“. Cenu odovzdal starosta obce Dolná Súča Ing. Pavol Kvasnica. Cenu kancelárie MAS Vršatec dostala Barbora Staňová zo ZŠ Ilava za prácu s názvom „Víly na brehu Váhu“. Cenu odovzdal primátor mesta Ilava Ing. Štefan Daško. Natália Švítelová zo ZŠ sv. Michala Nemšová získala cenu za originalitu s prácou „Vodníci vo vlnách“. Cenu odovzdal primátor mesta Nemšová Ing. František Bagin. Po odovzdaní špeciálnych cien nasledovalo vyhodnotenie 1. kategórie, čo predstavuje žiakov prvého stupňa. Petra Trúnková zo ZŠ s MŠ R. Hečku Dolná Súča získala tretie miesto s prácou „Hrbáčova kúzelná noc“. Druhé miesto získala Sabína Barteková zo ZŠ s MŠ M. Rešetku Horná Súča za prácu s názvom „Vodníkova rodinka“. Krásne prvé miesto získala Alexandra Mlynarčíková zo ZŠ s MŠ H. Gavloviča Pruské za prácu s názvom „Farebný mokrý deň“. Ceny v tejto kategórii odovzdával starosta obce Horná Súča Ing. Juraj Ondračka. V druhej kategórii získali tretie miesto žiačky Alexandra Geregová a Daniela Hatnančíková zo ZŠ s MŠ H. Gavloviča Pruské za prácu s názvom „Urieknutá koza“. Druhé miesto patrí Daniele Poliakovej a Nikole Janíčkovej zo ZŠ s MŠ Mikušovce za prácu s názvom „Zelená láska“. Prvé miesto získal Jakub Kebísek zo ZŠ s MŠ V. Mitúcha, Horné Srnie za prácu s názvom „Pytači Marienku berú“. Ceny v tejto kategórii odovzdával starosta obce Horné Srnie Jozef Húserka. Krásne a hodnotné ceny, ktoré boli odovzdané, potešili všetkých ocenených žiakov. Blahoželáme im a prajeme radosť z výhry. Po skončení programu bola pripravená autogramiáda p. Milana Húževku, nechýbalo občerstvenie, ovocie a sladkosti pre deti. Slávnostného vyhodnotenia sa zúčastnil aj regionálny koordinátor NSRV Ing. Andrej Milo. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať porote, členom MAS Vršatec, koordinátorom, žiakom a všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli. Ďakujeme! Zároveň sa veľmi tešíme na výstup z tejto súťaže, ktorým bude krásna zbierka povestí s kresbami.

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200