Aktuality

Úvod „LEADER 2007 – 2013 a úloha MAS v novom programovom období“.

„LEADER 2007 – 2013 a úloha MAS v novom programovom období“.

10. 5. 2016
„LEADER 2007 – 2013 a úloha MAS v novom programovom období“.

V dňoch 6. a 7. mája sa v priestoroch Hotela Elizabeth v krajskom meste Trenčín konala medzinárodná konferencia s názvom „LEADER 2007 – 2013 a úloha MAS v novom programovom období“. Na konferenciu boli pozvaní zahraniční hostia, zástupcovia miestnych akčných skupín, jednotliví členovia MAS, ďalej zástupcovia verejno-súkromných partnerstiev, vyšších územných celkov, ministerstiev a ďalší významní aktéri rozvoja vidieka. Konferencia sa konala pod záštitou MAS Vršatec v spolupráci s Národnou sieťou miestnych akčných skupín a za finančnej podpory Národnej siete rozvoja vidieka.

Konferenciu otvoril dňa 6.mája Ing. Vladimír Buzalka, riaditeľ úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý prítomných privítal a stručne informoval o situácii v Trenčianskom kraji v rámci miestnych akčných skupín a regionálneho rozvoja. Programom účastníkov sprevádzal Ing. Juraj Ondračka, predseda MAS Vršatec. Úvodná prezentácia s názvom „Úloha, činnosť a ambície NSS MAS“ patrila Ing. Andrei Hradiskej, PhD., ktorá charakterizovala Národnú sieť slovenských miestnych akčných skupín, jej poslanie, počet členov, štatistické zastúpenie, formálnu a odbornú činnosť. V rámci prezentácie sa zaoberala aj regionálnou značkou, ktorá sa postupne na Slovensku rozširuje. Predsedníčka NSS MAS uviedla, aké sú ambície národnej siete, pričom zdôraznila potrebu mať partnerské zastúpenie v pracovných skupinách pri nastavovaní podmienok nového programového obdobia s možnosťou pretaviť skúsenosti z tohto programovacieho obdobia na úroveň riadiaceho orgánu. Súčasťou prezentácie bola aj fotogaléria z aktivít NSS MAS. Ďalšou prezentujúcou bola Petra Šupáková, manažérka MAS Vršatec. Jej prezentácia mala názov „NSS MAS a LEADER nástrojom CLLD“, pričom predovšetkým charakterizovala komunitne vedený miestny rozvoj. Uviedla, že LEADER by sa mal stať nástrojom pre implementáciu CLLD. Taktiež vymenovala základné rysy LEADER-a a CLLD a zdôraznila ich hlavné výhody. Najdôležitejším faktom je, že miestni aktéri lepšie poznajú miestne problémy, ktoré je potrebné na danom území riešiť. Výhodou je taktiež možnosť mobilizácie miestnych zdrojov na základe prístupu „zdola-nahor“ a vzájomná spolupráca daných aktérov a sektorov. V rámci prezentácie sa zaoberala aj budúcnosťou LEADER a CLLD. Po jej prezentácii vystúpil prvý zahraničný hosť, Thomas Müller, manažér MAS Sauwald z Rakúska a externý konzultant Európskej komisie, ktorý charakterizoval program LEADER v Rakúsku. Na LEADER bolo vyčlenených 5,9 % zdrojov z programu rozvoja vidieka a podporených bolo 86 MAS, ktoré pokrývajú 87 % rozlohy krajiny a 52 % obyvateľov. V druhej časti prezentácie predstavil základné črty CLLD a LEADERa v Rakúsku vrátane väčších kompetencií MAS pri rozvoji regiónov. V rámci prvého bloku vystúpila aj Ing. Andrea Hagovská, PhD. z Turistickej informačnej a rozvojovej agentúry, ktorej prezentácia niesla názov „Funkčné územia a typológia území pre využitie integrovaných nástrojov CLLD a ITI v programovacom období 2014 -2020“. Vo svojej prezentácii sa zaoberala predovšetkým koncepčným rámcom integrovaných nástrojov. V súvislosti s nimi spomenula aj očakávania a problémy, ktoré môžu nastať. Zároveň predstavila model fungovania, pričom uviedla vzťah ITI a CLLD v konkrétnom funkčnom území a kedy je potrebné ITI využiť. Rovnako charakterizovala rozdiel medzi ITI a CLLD.

Po krátkej prestávke začal druhý blok, v rámci ktorého vystúpil Ing. Martin Majerech z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s prezentáciou s názvom „Implementácia prístupu LEADER na Slovensku, jeho prínos a výzvy do nového obdobia“. Ďalším prezentujúcim v tomto bloku bol Ivan Dvorský z kancelárie podpredsedu vlády pre investície. Jeho prezentácia pojednávala o Národnom referenčnom strategickom rámci a partnerskej dohode, pričom sa zameral predovšetkým na porovnanie, zmeny a zlepšenia v novom programovom období 2014-2020. Súčasťou tohto bloku bola aj prezentácia regionálneho koordinátora NSRV pre Trenčiansky kraj. S prezentáciou s názvom „Príklady dobrej praxe programovacieho obdobia 2007-2013 vystúpil regionálny koordinátor Ing. Andrej Milo. V rámci prezentácie sa zameral na úspešne zrealizované projekty aktuálneho programového obdobia v Trenčianskom kraji. Po skončení prezentácie nasledoval priestor na otázky, diskusia bola výrazná, pričom jednotliví prezentujúci sa snažili odpovedať čo najlepšie. Po ukončení diskusie sa konala prestávka na obed.

V poslednom bloku dňa vystúpila Mgr. Eva Masárová z Ministerstva školstva SR, ktorej prezentácia bola zameraná na štátnu politiku voči mládeži v SR. Zdôraznila potrebu zapájania a angažovania mladých ľudí vo všetkých oblastiach vrátane rozvoja vidieka. Ďalšou prezentujúcou bola Mgr. Marcela Hajtmánková zo Slovenského inštitútu mládeže. Jej prezentácia s názvom „Mládež ako cieľová skupina pre rozvoj vidieka“ bola zameraná na činnosť IUVENT-y a práve na spoluprácu miestnych akčných skupín a mládeže. Poslednou prednášajúcou v rámci tohto dňa bola Zuzana Homolová zo združenia EKOTREND Slovakia, ktorá informovala o základných legislatívnych predpisoch zameraných na predaj z dvora, ďalej uviedla povolené množstvá predávaných produktov, okrem iného taktiež zdôraznila význam predaja z dvora v rámci rozvoja vidieka.

Druhý deň konferenciu otvoril a prítomných privítal Ing. Juraj Ondračka, predseda MAS Vršatec. Úvodná prezentácia mala názov „Integrovaný Regionálny operačný program 2014-2020“ a prezentujúcou bola Ing. Elena Chrenková Kušnírová z oddelenia prípravy programov regionálneho rozvoja Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Po nej nasledovala prezentácia Barbory Marekovej, externej poradkyne MPaRV SR, s názvom „Integrovaný prístup v IROP“. V rámci tohto bloku vystúpil druhý zahraničný lektor, Petri Rinne z Fínska, ktorý je v súčasnosti prezidentom ELARD. Petri charakterizoval model programu LEADER vo Fínsku a ELARD v novom programovom období 2014-2020. V rámci prezentácie spomenul ich úspechy ako napríklad to, že majú 55 podporených MAS, 45 % zdrojov ide do súkromného sektora, pričom sa im podarilo vytvoriť 400 nových pracovných miest a 560 nových podnikateľov. V poslednom bloku prednášali lektori z Českej republiky v rámci Národnej siete ČR MAS. Prvým bol Ing. Radim Sršeň, PhD., manažér MAS Šumperský venkov a zároveň viceprezident ELARD-u s prezentáciou na tému „Možnosti implementácie nástrojov integrovaného rozvoja územia v budúcom programovom období“. Ing. František Winter sa zaoberal hodnotením MAS v Českej republike a ponúkol pohľad na to, akým spôsobom hodnotila Národná sieť ČR MAS jednotlivé miestne akčné skupiny. Predseda MAS Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák oboznámil prítomných s aktivitami jeho MAS, propagáciou a príkladmi dobrej praxe. V rámci svojej prezentácie predstavil projekty spolupráce a prípravu na ďalšie programové obdobie. Ďalším prednášajúcim bol opäť Ing. Martin Majerech z MPaRV SR, ktorý tentokrát charakterizoval hodnotenie a monitoring slovenských MAS. Hodnotením MAS sa vo svojej prezentácii zaoberala aj doc. Ing. Mária Fáziková, CSc. z katedry regionalistiky a rozvoja vidieka SPU v Nitre. Zdôraznila potrebu zapájania študentov do procesu hodnotenia MAS a následnej participácie. Za Bratislavský samosprávny kraj vystúpil Ing. Martin Bezek, ktorého prezentácia mala názov „Využitie integrovaných nástrojov ITI A CLLD 2014-2020 na úrovni samosprávnych krajov“. Medzinárodná konferencia splnila svoj účel, podnetné prezentácie a návrhy poskytli účastníkom konferencie nový pohľad na programové obdobie 2014-2020 a zároveň prehľad o aktuálnom období 2007-2013. Taktiež sa účastníci mohli oboznámiť s príkladmi dobrej praxe zo zahraničia. 

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200