Aktuality

Úvod Náučný chodník okolo Červenokamenského brala

Náučný chodník okolo Červenokamenského brala

16. 11. 2017
Náučný chodník okolo Červenokamenského brala

S radosťou oznamujeme, že projekt Náučný chodník okolo Červenokamenského brala v grantovom programe VÚB banky Pomôžte svojej komunite 2017  je úspešne ukončený.V projekte šlo o sprístupnenie a vyznačenie náučného chodníka prírodnou rezerváciou okolo Červenokamenského brala v obci Červený Kameň.Na trase je studnička s liečivými účinkami na oči, krásne výhľady na celú červenokamenskú dolinu a Vršatské bralá. Pod Červenou skalou je Jaskynka Pannny Márie, kde sa konávajú púte. Miesto je atraktívne pre turistov, rodiny s deťmi a takisto aj pre netrénovaných turistov a dôchodcov, pretože sa jedná o nenáročnú trasu. Jedným z návrhov v tomto projekte bol chov kôz, ktoré by boli v budúcnosti umiestnené do okolia brala na spásanie trávy. To by najviac ocenili turisti a samozrejme deti, nakoľko toto zviera už v dnešnej dobe chová len zopár ľudí a pohľad naň je vzácny, o to viac vo voľnej prírode.

OZ Bližšie k vidieku, obec červený Kameň, dobrovoľníci a členovia Klubu slovenských turistov sa zapojili do prác a dosiahli prehľadné turistické značenie, zatraktívnili prostredie v obci a dúfame že sa týmto rozšíria aj rady turistov zo širokého okolia, aby sa mohli pokochať výhľadom z Červenej skaly.

Na jar začali s prácami a spevnili podklad pre parkovacie miesta, osadili smerové tabule a informačnú tabuľu s mapou a zakreslenou trasou chodníka. Na parkovacom mieste umiestnili stojan na bicykle a odpadkové koše. Dobrovoľníci sa podujali na orezanie konárov, vyrazenie náletových drevín, pokosenie okolia a takisto zorganizovali brigádu na opravu a náter oplotenia pri Jaskynke Panny Márie pod Červenou skalou.  Na vyznačenej trase pribudli nové lavičky a a jednou z aktivít bolo aj vyčistenie studničky, jej odvodnenie a výroba nového prestrešenia. Dobrovoľníci sa venovali aj úprave okolia pri informačnej tabuli a zatraktívnili tak obec výsadbou zelene . Veľmi nás teší, že sa podaril tento krásny projekt dotiahnuť do úspešného konca a ľudia v obci a z okolia majú možnosť tráviť voľné chvíle v atraktívnom prostredí.

Ďakujeme všetkým zapojeným dobrovoľníkom, obci Červený Kameň a Klubu slovenských turistov.

Fotogaléria k projektu k nahliadnutiu TU

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200