Aktuality

Úvod Návšteva študentov zo zahraničia

Návšteva študentov zo zahraničia

14. 8. 2011
Návšteva študentov zo zahraničia

V auguste 2011 sme medzi nami privítali skupinu zahraničných študentov, ktorí prišli nestranne zhodnotiť našu integrovanú stratégiu a postupný proces implementácie. Pre študentov sme si pripravili zaujímavý program a veľmi sa tešíme, že sa im u nás páčilo. Každý názor, či už kritický alebo alebo pozitívny, je pre nás prínosom. Musíme vedieť, čo máme zlepšiť, minimálne sa nad tým zamyslieť, aby sme mohli úspešne postupovať vpred. Stáť na mieste nie je naša vízia.

Spoločná fotka z kancelárie s predsedom
Rozhovory v kancelárii

 

Delegácia, ktorá nás navštívila pozostávala z týchto študentov: Gabriel z Brazílie, Dragan z Bosny a Herzegoviny, Marina zo Španielska, Roxana z Mexica a päticu uzatvára Claudia z Talianska. Zastúpenie z tak rôznych štátov s takým obrovským nadhľadom bolo pre nás obrovským príjemným prekvapením a zárukou kritickej odbornosti.

V pondelok si študenti prezreli Ilavu a jej krásne historické pamiatky - väznicu, kostol, zvonicu a iné. Dali si vynikajúci obed a prišli na pokec do kancelárie MAS Vršatec. Venovala sa im Petra Šupáková a pán predseda Juraj Ondračka si tiež našiel čas na pol hodinový rozhovor. Bolo to prínosné pre obe strany. Študentom bola už v predstihu poslaná ISRU Vršatec, ktorá bola preložená do anglického jazyka. Veci, ktorým nerozumeli alebo nechápali boli predmetom doplňujúcej diskusie. Predovšetkým ich zaujímalo, prečo má ISRU nastavené opatrenia a ciele aj z iných operačných programov, ktoré nie je nikdy schopná splniť a tiež, prečo sme implementovali len niektoré opatrenia a činnosti a nie kompletný balík.

Vysvetlili sme im, že Slovenská republika neumožňuje naplniť celú stratégiu, nakoľko sa implementujú len opatrenia osi 3 prostredníctvom osi 4 a tak všetky ostatné ukazovatele ostávajú otvorené. Ohľadom vylúčenia ostatných opatrení ako napríklad Diverzifikácia smerom k nepoľnohospodárskym činnostiam bola nezaradená z dôvodu, aby potencionálni koneční prijímatelia mohli tieto prostriedky čerpať z iných operačných programov.
 
 
 
 
V utorok sa študentom venovali na striedačku Ing. Peter Pecuš z obce Pruské, MUDr. Viliam Cíbik z obce Pruské a Anton Horečný, starosta zo Skalky nad Váhom. Ukázali im našu dominantu Vršatec, hrobku Hugolína Gavloviča, historický kostol v Pruskom, kláštor v Skalke, kde im bol odprednášaný krátky historický životopis našich svetcov Svorada a Benedikta.
V stredu sa študentom povenovala pani starostka a podpredsedníčka MAS Vršatec Eva Hejduková, ktorá im poukazovala najkrajšie kúty obce. Neskôr ich prijal vo svojej pekárni majiteľ Hornosúčasnkej pekárne Jaroslav Zemanovič, ktorý im okrem darčekov dovolil aj upiecť chlieb, alebo zavinúť vianočky.
 
 
 
Vo štvrtok navštívila Gazdovstvo Uhliská vďaka pánu Prekopovi z Nemšovej a majiteľovi Pavlovi Chmelinovi, ktorý je zároveň aj členom nášho výkonného orgánu. Boli trochu smutní, že sa im nepodarilo zrealizovať vytúženú jazdu na koni, ale za to sa im páčilo krásne okolie a Nemšovské múzeum.
Návšteva vyvrcholila v piatok na konci týždňa, kde sme okrem podpisu zmlúv k Výzve 1 aj počuli veľmi prínosnú prezentáciu z úst študentov. naša stratégie sa im veľmi páčila a v celkovom hodnotení sme dopadli veľmi dobre. Samozrejme boli veci, ktoré nám vytkli a z ktorých sa radi poučíme pri aktualizácii alebo tvorení novej stratégie. Ďakujeme našim členom, že si našli čas a prišli a tiež študentom za ich záujem.
 

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200