Aktuality

Úvod Odborná exkurzia Česká republika- Rakúsko

Odborná exkurzia Česká republika- Rakúsko

8. 11. 2018
Odborná exkurzia Česká republika- Rakúsko

V dňoch 5. až 7. novembra 2018 sa pod záštitou Národnej siete rozvoja vidieka v Trenčianskom kraji konala odborná exkurzia na území moravských a rakúskych miestnych akčných skupín. Zástupcovia MAS-iek v Trenčianskom kraji videli a inšpirovali sa  v MAS Strážnicko, MAS Kyjovské Slovácko v pohybu, MAS Valticko- lednický areál a v Rakúsku MAS LEADER Region Weinviertel-Manhartsberg.

V prvý deň exkurzie sme navštívili farmu Říha v Tvarožní Lhote a so zástupcami MAS Strážnicko sme sa presunuli do terénu, kde nám boli predstavené úspešne projekty PRV a Leader v ČR. V obci Šardice sme sa stretli s pani starostkou a zástupcami MAS Kyjovské Slovácko v pohybu a predstavili nám kultúrny priestor v obci- Biskupskú rezidenciu a ekocenrtum, kde ssme sa oboznámili s realizáciou pozemkových úprav, opatrení v krajine, o šetrnom spôsobe hospodárenia na poľnohospodárskej pôde. Lektorom bol Dr. Ing. Petr Marada, akademický pracovník - odborný asistent - Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky (AF) - Mendelova univerzita v Brne. Keďže nám počasie prialo, vybrali sme sa aj do terénu a pozreli si to čo bolo odprednášané aj v praxi. Večer sme sa presunuli do Valtíc, kde nám po večeri bola predstavená MAS Lednicko- valtický areál a Mgr. Darina Danielová hovorila o fungovaní MAS, o projektoch, o bežných problémoch, s ktorými sa MAS- ky v Českej republike stretávajú.                                                                    Na druhý deň sme navštívili farmu Páľava a rodinné vinárstvo Vican v Mikulove, kde sme sa rozprávali s odborníkom na Slow food. Po krátkej prehliadke mesta Mikulov sme sa rozlúčili s nádherným juhomoravským krajom a presunuli sme sa do rakúskej obce Hollabrunn. Na námestí sme sa stretli so zástupcami MAS LEADER Region Weinviertel-Manhartsberg Renate Mihle a Hanou Zvaríkovou, ktoré nás sprevádzali regiónom miestnej akčnej skupiny.  Prvým z úspešných projektov, ktoré nám predstavili bol náučný chodník  Auf den Spuren der Kellerkatze, čo je vlastne tematický chodník, kde sa symbolom stala čierna mačka ako symbol vinohradníctva. Turisticky nenáročná trasa meria 4,15 km cez Sitzendorfer Kellergasse a priľahlé oblasti a je dobre značená. Prechádzka trvá - v závislosti na dĺžke pobytu v jednotlivých staniciach, ktorých je 24 - dva a pol až tri hodiny. Početné interaktívne prvky, možnosť zakúpenia piknikového košíka a pozornosť k detailom a sofistikovaná funkčnosť interaktívnych staníc robí z tohto chodníka unikát. V podvečer sme sa presunuli do dediny Nappersdorf, kde nám boli predstavené samoobslužné automaty Projektu propagácie producentov z Weinviertlu. V posledný deň odbornej exkurzie sme sa presunuli do obce Roseldorf, kde nám bol predstavený projekt Keltenwinzer, teda keltských vinárov. Navštívili sme vyhliadkovú vežu a galériu s ketskými nálezmi. Poslednou zastávkou bolo predstavenie Vzdelávacieho centra v obci Röschitz a tiež Projektu záchrany stepných tráv v centrálnom Weinviertli.

Ďakujeme Regionálnej anténe Národnej siete regionálneho rozvoja v Trenčianskom kraji za inšpiráciu a možnosť zúčastniť sa na odbornej exkurzii.

Viac fotografií nájdete TU

 

Kontakt

Miestna akčná skupina Vršatec
Ľuborčianska 724/27
914 41 Nemšová

IČO: 42025303
DIČ: 2022476445
Bankové spojenie: VÚB a.s.
Číslo účtu: 2382001656/0200